Liefde, het zit in zoveel kleine dingen. Soms wordt het verkeerd begrepen, of erger: er wordt niet over gesproken. Dat zou een gemiste kans zijn. Dus ook met nieuwkomers, die unieke combinaties aan talen, culturen en religies meebrengen, is praten over de liefde heel interessant. Het is ook spannend, kwetsbaar en het blijven pubers.

Op het Mundus College zorgen we ervoor dat al onze tweedejaars leerlingen iets meekrijgen uit de GGD lesmethode over de liefde. Het gaat over de puberteit, gevoelens, diversiteit in liefde en grenzen aangeven.

De allereerste les kwam voor de leerlingen als een verrassing. Die les hebben we besteed aan afkoelen, wennen en kennismaken met elkaar als het op dit thema aankomt. We spreken af dat ik niks persoonlijks vertel en dat zij dat ook niet hoeven. Een zucht van opluchting. Ik zet een bak klaar waar leerlingen anoniem vragen in kunnen stoppen de komende weken.

Een van mijn leerlingen lijkt onder z’n tafel te verdwijnen. Hij is nog jong, hij komt uit Eritrea en is christelijk. Hij vindt het spannend en doet deze les het boekje niet open. Hij hoort mijn uitleg aan en kijkt met grote ogen rond wanneer andere leerlingen iets vertellen.

De tweede les zucht hij diep als hij op het bord ziet dat het weer op de planning staat. Hij houdt het boekje voor zijn hoofd zodat ik hem niet kan zien. De derde les gaat over trouwen. Wanneer ik de vraag stel: of en wanneer leerlingen zouden willen trouwen steekt hij z’n vinger op. Ik ben verbaasd en geef hem het woord. Hij zegt: “ik wil genoeg geld hebben om voor een vrouw en kinderen te kunnen zorgen”. Hij doet mee! En hij heeft nagedacht over wat hij wil. We praten met elkaar over de overeenkomsten en verschillen tussen mannen en vrouwen in relaties. En we bespreken voor wie je allemaal liefde kunt voelen. De lessenreeks geeft zoveel leuke inzichten. Lang leve de liefde!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *